Skip to content

Bavianer i lange baner

11/01/2010

Det høres ganske eksotisk ut med bavianer. Vi som bare er vant med å se dem i Dyreparken og liknende steder, og blir smilende ved å tenke på apekatter som Julius, må legge fra oss slike positive følelser hjemme.

Her nede er det mange bavianer i lange baner

….og de er som regel skremmende skumle.

Ser du bavianer som går langs veien (ja, de gjør ofte det) så er det helt greit å stoppe for å ta bilde, men kommer de mot bilen – så er du klok og går inn i bilen. Lukker vinduer og dører. Selv en liten glipe i vinduet kan være nok til at de får inn armene og prøver å grabbe til seg det de ser at du har og de har lyst på.


Vi kjørte forbi et hus da vi så dette. To bavianer (bamboons) satt på taket på huset, og nedenfor på verandaen stod det et par mennesker og pratet. Det var da helt naturlig å stoppe, tute og rope til dem at de måtte løpe inn, lukke vinduer og veranda døren. Raskt. Bavianene kan gjøre store skader dersom de kommer på innsiden av hus. De raserer det meste innvendig, og det er samtidig vanlig å se at de har gjort fra seg overalt.

Vi europeere og blonde folk, vi synes vinranker som vokser vilt over verandaeen vår kan være akkurat det vi ønsker oss for å få lykken til det nivået vi mener det bør være. Her i Cape Town og områdene rundt, vet man at dersom det er bamboons i nærheten så er nettopp vinranker noe du ikke har lyst til å la henge over verandaen for å lage en deilig skygge. Da kommer bavianene og griser det til. River ned, spiser litt og vandalerer.

Dette er en baviansikker søppelkasse. De to låsene må vippes opp samtidig, for å få åpnet søppelkassen. Bavianer klarer ikke å gjøre dette med begge armene/hendene samtidig. Heldigvis har ingen lært dem det:)

I Constantia, der mine venner bor, er det ikke bavianer – men, å sette ut søppel som er «fint» forsvinner raskere enn raskest. Det kommer fargede eller svarte og tar med seg det som er noe å samle på eller lage noe av. De virker «usynlige», og gjerne en halv time etter at søppelet er satt ut, så har noen vært der og tatt med seg de fine tingene. Derfor settes gjerne skapdører, møbler, gjenstander og nytteting ved siden av søppelkassene. For å gjøre det enklere for de fattige å finne dette.


Den ene dagen da vi hadde spist en pizza på kaien, så var det flere biter igjen. I stedet for å hive pizzaesken med innholdet, settes den oppå søppelkassen. Antakeligvis forsvinner den raskt, for noen følger med og er sultne. En hverdag som ikke vi klarer å sette oss inn i – men, det er godt at det også er mange her nede som hele tiden tenker på de fattigste som leter etter mat og annet for å klare seg.

Små ting kan virke ubetydelige, men de hjelper garantert noen stakkars få.

Reklamer
One Comment leave one →
  1. 11/01/2010 11:49

    Herlige bilder….du er jo superflink å ta bilder vennen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: