Skip to content

Jeg vet en deilig hage! Vergelegen

11/01/2011

Et av stedene som må besøkes i Sør Afrika og Cape Town er vingården Vergelegen. Stedet oser av fortidens kolonitid, og anlegget har frydefulleog detaljrike øyeblikk overalt. Du kan spise deilig mat, vandre rundt og nyte og du kan på vinsmaking. Om du ikke drikker alkohol, er det ingen grunn til å la være å besøke minst tre vingårder mens du er her nede. En opplevlese for sjelen, uansett.

Det er smart å bestille bord på forhånd i høysesongen (nå i julen), dersom man vil på piknikk, hvilket jeg anbefaler du bør få med deg. Det koster mellom 150-200 norske kroner for en piknikkurv full, samt mye god drikke for store og små. For barna lages det egne skattejaktkurver, med ulike leker gjemt rundt om i parken som de skal finne, og tegnesaker etc. Ja, og med endel godteri og snack – og piknikktepper til å leke på.

I parken er det plass til maks 70 personer rundt bordene, under de ufattelig store deilige trærne. Det er også en cafe på vergelegen for dem som ønsker det. I tillegg til egne hus med vinsmaking, butikk og museumer. Hele anlegget en opplevelse du ikke glemmer. Overalt hvor du snur deg, er lysten til å ta enda et bilde. Og et til.. Derav en bloggpost her med mange bilder;) Beklager til dere som evnt har tregt nett.

Inngangspartiet til et av de mindre husene. Stedet/vingården var i svunne tider et bokompleks for en familie…

Dette bildet er tatt når man går ut ifra et av hovedhusene. Storslagent skue.

Her et av de mindre husene. Alle husene kan du gå inni, men inne er det ikke lov til å ta bilder. Pga alle antikvitetene som er der. Det står egne vakter og passer på.

Du kan bestille vinsmaking. Som regel er det vanlig vinsmaking, eller Grand-tasting. Prisene for vanlig vinsmaking (ca 6-8 viner) koster rundt 25 Rand. Det vil si ca 21 norske kroner. Grand-tasting koster ca 50 norske kroner. Da vi spiste lunsj (piknikk) i parken, var vi 17 personer. For alle oss, samt veldig god vin – kostet dette for alle 2.700 Rand. En falske bra hvitvin – 30 rand.

Rundt om på anlegget er det laget mange svalganger, og små labyrinter.

Utsikten mot vinrankene på Vergelegen. Et postkort, liksom.

 

Overalt er det små naturlige «stilleben». Uansett om det er bortgjemt i en krok eller et sted du tror ingen titter…

Hele regnbuen har samlet seg i blomstene.

Alt er sirlig symmetrisk plassert rundt om på Vergelegen.

På vei inn til parken, under trærne der piknikken er – kan du gå igjennom en bambusskog. Akkurat så spennende barn og nordmenn trenger det.

I hver av disse piknikkurvene (to personer deler en kurv) ligger oster, kjøtt, paier, kaker, salater, fugl, fisk og en hel haug med annet. På bordene der man blir plassert, står atter flere forretter – nybakt brød og oljer. Kan det bli bedre? ( som nevnt over – en person – voksen – 150 rand. Rundt 130 norske kroner…)

Her er noen av oss, klare til timer under de gigantiske trærne i parken.

Vakkert:)

I en ufattelig stor rosehage, kan du skue de rosene du knapt trodde eksisterte. Pga vær og temperatur, vokser rosene hele året – og de er stoooore. I rosehagen er det også en egen kafe, der du kan spise ferske bakervarer, salater, kaker og annet snadder. Og litt vin om du vil.

Fra rosehagen.

Rosehagen/Roseterrace – kafeen.

Milevis med lavendel. Trenger vel ikke fortelle at det dufter godt på Vergelegen….

Er det en blomst som går igjen på Vergelegen er det overfloden av Hortensia. Disse kalles også Christmas-flowers. Fordi de blomstrer akkurat nå rundt juletider. Legg merke til at det er en god blanding av ulike rosatoner og blå/lillatoner på blomstene/buskene i samme bed. Dette får vi ikke like godt til hjemme. Fordi det er mengden kalk i jorden der planten står, som gir fargen. Hvordan dette klares i vergelegen, det aner jeg ikke.

Det er laget mange labyrinter og små opplevelsessteder hvor enn øyet ser…

Kontrastene og harmonien – slynger seg om hverandre.

Dette gjettet vi på var noen svært voksne strandløk. De luktet og lignet på det. Omtrent overalt står det små skilt som forteller hva slags blomster eller urter, grønnsaker og frukter vi ser. Men, ikke på disse. Hver av disse «strandløkene» var godt over en meter høye… Nydelig!

Enten kan jeg lite om salat, eller så er dette en metode man kan bruke under sørligere himmelbredder. Salatene ser ut som små trær, og røttene er store og høye. Virker som om det gror på samme rot – om og om igjen.

Lavendel- og urtedronningen Margaret Roberts, har kreert urtehagen, og lavendelområdene. Vistnok er en egen lavendel oppkalt etter henne. Hun har laget kokebøker og olje/sepe/annet bøker om alt som man kan lage av lavendel. I tillegg til at hun er «professor» i lavendelens effekt for menneskelig helbred.

Lavendelhimmelen…

Ikke som vanlige grisgrendte tujahekker, nei.

Det dufter overalt.

Gigantiske marmorkrukker er plassert ved portaler. Ufattelig vakre. Må ha;)

Ser nesten litt asiatisk ut – på en måte.

Detaljer, detaljer.

For de kyssesyke.

Et pusterom.

Lov meg at du drar til Vergelegen, dersom du kommer til Sør-Afrika. Har vi en avtale?

 

Reklamer
2 kommentarer leave one →
  1. 11/01/2011 08:28

    Jeg lover!!! Det så helt fantasstisk ut der!

  2. 11/01/2011 09:13

    Så utrolig vakkert!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: